Napredni Obračuni - ACM

Kakšen je strošek proizvodnje mojega izdelka?

M2M ACM - ADVANCED COSTING MODULES - napredni obračuni

Poznati in obvladovati stroške proizvodnje izdelkov je velika prednost, ali bolje, potreba proizvodnega podjetja. Večina proizvajalce, ki ima uveljavjene ERP-e ima v njem na razpolago sistem planskih cen (ki je dober za načrtovanje) a dejansko ne pove kaj se v resnici dogaja s stroški.

PROBLEM

Večina proizvajalce, ki ima uveljavjene ERP-e ima v njem na razpolago sistem planskih cen (ki je dober za načrtovanje) a dejansko ne veste kaj se v resnici dogaja s stroški. Informacije, ki jih daje planski sistem (skupaj s celim kupom odmikov) vam ne dajejo odgovora: Koliko me je ta proizvod v resnici stal?

Ni redko, da, recimo, vodja prodaje, po tem ko pogleda poročilo o stroškovnih cenah, reče:

"Kolegi, če bi uporabljali te številke, bi bili že zdavnaj pod vodo. Vem po kaki ceni lahko prodajamo in kako proizvodno ceno moramo dosegati. Na koncu obdobja vidimo nek rezultat - dobiček ali izgubo. To kar bi rad vedel je: Kakšne stroškovne cene za posamezne produkte imamo v resnici? Da lahko nekaj ukrenemo v zvezi z njimi!"

Vsake toliko časa hočejo podjetja 'dokončno razčistiti' stroške in pošljejo 'tim stroškovnih komandosov" na teren, da bi dobili prave odgovore. Čez čas se vrnejo, pokriti z ranami, ki so jih dobili v stroškovni džungli, in običajno prinesejo neke rezulate. Ti rezultati so morda (recimo) celo pravilni v tistem trenutku - vendar ne za dolgo. Posel ni statičen. Edino spremembe so stalne.

To, kar podjetje v resnici rabi, je avtomatiziran sistem, ki daje točne stroškovne informacije, brez nepotrebnega napora. Koliko računovodjev, kontrolerjev, direktorjev, itd., si ga želi (oziroma preklinja, ker ga nima)? - Vsi.

REŠITEV

Advanced Costing Modules, ali na kratko ACM, je programski produkt, ki izračuna točne stroške materiala in proizvodov - brez odmikov! B!

ACM ne zahteva dodatnih vnosov podatkov. Uporablja informacije, ki so že shranjene v vašem ERP-u in iz njih pridobi prave odgovore:

 • Kakšna je točna nabavna cena kupjenih materialov? Koliko je material sam? Koliko je odvisnih stroškov (Landed Costs)?
 • Kakšen je točen strošek porabljenega materiala?
 • Kakšna je točna vrednost materiala na zalogi?
 • Kakšna je točna struktura stroškov mojih izdelkov? Material? Delo? Kooperacija? Režija? Še kakšen specifičen element?
 • Kakšna je razlika med mojo plansko in dejansko stroškovno ceno izdelkov?
 • Kaj se je zgodilo po tem, ko smo zamenjali material ali tehnologijo za proizvodnjo izdelka?
 • Kakšna je cena izdelkov proizvedenih iz različnih šarž materiala?
 • Kakšna je cena izdelkov proizvedenih v različnih izmenah proizvodnje?
 • Kakšen je točen profit od izdelka? Znotraj obdobja? Po posameznih kupcih? Na konkretni dobavi?

ACM - nekaj možnosti

 • FIFO, WAVG, RAVG, Actual Costing - z možnostjo dodajanja novih algoritmov
 • Algoritem za izračun stroškovne cene izdelka je nastavljiv in je lahko prilagojen posebnostim proizvodnje in načinu beleženja podatkov
 • Omogočeno enostavno dodajanje novih stroškovnih elementov
 • Omogočeno je dodajanje novih metod akvizicij vrednosti za stroškovne elemente
 • Pravila knjiženja v glavno knjigo so nastavljiva; priprava temeljnice za knjiženje v GK je avtomatska
 • Vse nastavitve sistema so prikazane v poročilu, ki pojasnjuje način obračuna - tako uporabniku, kot revizijam

ACM - FLEKSIBILEN IN ENOSTAVEN ZA IMPLEMENTACIJO

ACM je razvit na način, ki dovoljuje maksimalno prilagajanje algoritmov izračuna po potrebah kupca - brez programiranja. Da bi bila implementacija čim hitrejša, so na voljo v naprej pripravljene nastavitve. Le te omogočajo takojšen preizkus rezultatov in prilagajanje le tistih nastavitev, ki jih terja specifika podjetja.

V M2M-u poslujemo v okolju, ki že tradicionalno zahteva točne izračune stroškov - brez odmikov. Od leta 2004 uspešno podpiramo uporabnike QAD-a in jim omogočamo uporabo metod FIFO, tehtano povprečje, in tudi nekatere pri nas manj znane metode, kot so drseče povprečje, t.i. 'actual costing', ipd. Vsi naši uporabniki dosegajo popolno skladnost z zahtevami IFRS IAS-2 - brez vsakega dodatnega napora. Trdimo, da vsako podjetje, v vsakem zakonskem okolju, lahko uporablja ACM - dobilo bo točne odgovore in hkrati zadovoljilo zakonske zahteve.

M2M ACM je na voljo kot dodatni modul ERP-a QAD Enterprise Applications.

Upamo, da boste uživali v njegovi uporabi!

M2M, ekipa ACM

Poglejte predstavitev ACM s konference QAD EMEA Teamwork v Pragi !